Equipo | Equip | Team | Équipe | Gruppo
Proyectos | Projectes | Projects | Projets | Progetti
[ Content | View menu ]

El romànic i la Mediterrània

Coordinació de la traducció del catàleg El romànic i la Mediterrània. Catalunya, Toulouse i Pisa (1120-1180) amb un equip d’onze traductors
Català: Mercè Bolló, Maria Carbó, Francesc Massana, Joan Lluís Quilis i Tina Vallès
Castellà: Mercè Bolló, Javier Cisa, Daniel Cortés, Judit Cusidó, Neus González, Isabel Llasat i Meritxell Prat
Centre: MNAC
Disseny gràfic: ortega & palau
Comissaris: Manuel Castiñeiras i Jordi Camps, conservadors del Departament d’Art Romànic del MNAC

fullet-romanic.jpg

«Pocs cops a la vida el públic podrà veure tantes obres mestres del segle XII en un mateix espai. El MNAC, a més de la seva col·lecció d’art romànic, mundialment coneguda, acull fins al 18 de maig un munt de peces procedents de museus europeus i nord-americans que il·lustren un dels períodes i territoris més creatius de l’art romànic: la Mediterrània occidental entre 1120 i 1180. Es tracta d’una ocasió única i irrepetible per la varietat, qualitat, mida i fragilitat de les obres, que sens dubte canviarà la percepció d’un estil que fou l’origen de la cultura europea. A Catalunya, aquesta gran renovació monumental coincideix principalment amb el període del primer comte-príncep, Ramon Berenguer IV (1134-1161), amb la seva unió amb el Regne d’Aragó i amb l’expansió catalana fina a la Provença marítima. Res d’aquest món s’entendria sense la influència d’un centre artístic com Toulouse, que afecta des de Catalunya a la Toscana, o sense la inspiració en el món antic, especialment visible tant en l’obra de l’anomenat Mestre de Cabestany com en els monuments de la ciutat de Pisa.» (Fragment de l’article publicat al núm. 2 de La revista del MNAC per Manuel Castiñeiras i Jordi Camps, comissaris de l’exposició)

L’exposició inclou diferents àmbits: L’època de Ramon Berenguer IV, La monumentalització de les esglésies, Mirades cap a l’antiguitat i Vestir les esglésies: l’altar, el mobiliari, les imatges.

Destaca la reconstrucció virtual en 3D de la portada de Ripoll, realitzada en col·laboració amb l’UPC i basada en un model geomètric tridimensional que permet una observació interactiva del conjunt. El públic té la llibertat d’investigar visualment i descobrir els detalls, produir ombres en els elements escultòrics mitjançant una llanterna virtual que pot anar movent i veure informació (textos i fotografies antigues) associada a diferents punts de la superfície.

Enllaços d’interès:
Sala d’art romànic del MNAC
Amics de l’art romànic
Grup de recerca en modelització, visualització i interacció gràfica de l’UPC

ESCRIT PER MERCÈ BOLLÓ EL 29 DE FEBRER DEL 2008

No hay comentarios

Pon un enlace a esta entrada

Danos tu opinión